BBE Oostpolder nieuws februari 2025

Allereerst wensen wij jullie nog een gezond, voorspoedig en vooral ook leefbaar 2025 (en verder)!

BBE is een samenwerkingsverband van de Dorpsbelangen Oudeschip en Spijk. Wij zijn de belangenbehartiger voor omwonenden en de gesprekspartner voor overheden en bedrijfsleven. ​In de uitbreidingsplannen voor de Eemshaven/Oostpolder dienen eerst de belangen van omwonenden concreet ingevuld te worden. We willen vooraf duidelijkheid over de balans tussen lusten en lasten.

Met onze eerdere flyers hebben we jullie geïnformeerd over ontwikkelingen in de Oostpolder. De laatste flyer dateert van mei 2024. Eind april jl. heeft de (landelijke) Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER) een kritisch advies gegeven over de Oostpolder plannen. Er moet aanvullende informatie komen over de effecten op natuur en waterkwaliteit. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de effecten van de voorgenomen ontwikkelingen op de gezondheid in relatie tot geluidbelasting, emissies naar lucht en veiligheidsrisico’s. De commissie dringt er ook op aan om de invulling van de Oostpolder met minder geluidsoverlast te laten plaatsvinden. Deze onderzoeken zijn recent afgerond en worden momenteel intern besproken. Daardoor is de geplande besluitvorming verder vertraagd tot voorjaar 2025. Op aandringen van ons, heeft de Provincie Groningen eindelijk de ingediende zienswijzen doorgestuurd naar de commissie MER. De bijgestelde plannen worden ook weer kritisch getoetst door de commissie MER (en door ons). Ondanks de vertraging in de besluitvorming hebben we echter de afgelopen maanden niet stilgezeten, zoals uit het overzicht hieronder mag blijken (zie ook: de website van BBE/).

Datum en activiteit:
27-05-2024 Ambtelijk Overleg Werkgroep ‘Hinderbeperking’.
03-06-2024 BBE-Infoavond bewoners Spijk.
05-06-2024 BBE-Infoavond bewoners Oudeschip.
12-06-2024 Praten met de Staten Groningen.
15-07-2024 Presentatie Beeldkwaliteitsplan in Oosteinde + RTV-Noord uitzending.
20-07-2024 DvhN artikel ‘Waar een wil is, is een (ondergrondse) stroomweg’.
23-07-2024 NPO radio 1 Dit is de dag: ‘Hoogspanning onder- of bovengronds’.
18-08-2024 Interview NPO radio 1 ‘Dijkstra & Evenblij ter plekke’ (in Warffum).
09-09-2024 Overleg met projectgroep Oostpolder over voortgang.
01-10-2024 Huisbezoek Burgemeester Het Hogeland bij bewoners Oudeschip
04-10-2024 Overleg omgevingsmanager TENNET
09-10-2024 Overleg + rondleiding DELVA over start invulling Groenblauwe zone.
21-10-2024 Bezoek CDA gemeente het Hogeland en bijpraten ontwikkelingen Oostpolder.
11-11-2024 Inloopspreekuur en mogelijkheid met VRbril Beeldkwaliteitsplan te beleven.
—11-2024 Luchtkwaliteit Eemshaven e.o. Contact met RIVM, Longfonds, Provincie e.d.
13-11-2024 Vervolggesprek met o.a. de Burgemeester van Het Hogeland.
24-11-2024 Bijeenkomst Fonds Burgerbewegingen in Sappemeer met andere groepen.
25-11-2024 Spijk.net, Oudeschip.nl en OC: ‘Introductie Omgevingsoverleg Eemshaven’.
02-12-2024 DvhN artikel: ‘Mag het licht uit’. Over rode lampen op de windmolens
18-12-2024 2e Omgevingsoverleg Eemshaven (Bewoners, GSP, Hogeland en Provincie).
28-12-2024 Overleg Stichting Zuidelijke Dorpen over gelijksoortige problematiek.
22-01-2025 Brieven 4 comités (w.o. BBE) + Pers over het doven rode lampen van windmolens
23-01-2025 DvhN artikel over aanlanden PAWOZkabels via tunnel/oostelijke routes.

Als BBE zijn wij er niet uitgekomen met de bestuurders over een Omgevingsfonds en een (reële) Verhuiscompensatie (in plaats van de volstrekt onvoldoende vangnetregeling). De klacht die we hierover hebben ingediend tegen de bestuurder is helaas ongegrond verklaard. Wij geven de moed niet op en gaan deze kwestie neerleggen bij de Nationale Ombudsman en Provinciale Staten van Groningen.

Inmiddels is sinds enkele maanden een ‘Omgevingsoverleg Eemshaven’ ingesteld. Dit overleg onderzoekt, bespreekt en coördineert op welke manier geluid-, zicht-, lucht- en lichthinder in de omgeving van de Eemshaven zoveel mogelijk kan worden beperkt. Het overleg doet dit naar aanleiding van een verzoek vanuit de omgeving en in samenwerking met bestaande en nieuwe bedrijven. Het Omgevingsoverleg Eemshaven bestaat uit vertegenwoordigers van omwonenden, Groningen Seaports en het projectteam Oostpolder (gemeente Het Hogeland en provincie Groningen).’ Zo staat bijvoorbeeld de obstakelverlichting van de windturbines op de agenda. Heb je suggesties of klachten over hinder? Geef ze door aan de Bewoners Belangen Eerst (BBE). BBE verzamelt de signalen en zal deze namens omwonenden inbrengen in het overleg. Het platform zorgt dan dat deze op juiste plek terechtkomen (binnen Gemeente, Provincie en/of Bedrijfsleven) en zal deze ook opvolgen.

Zoals vermeld, blijven we ons dus hard maken voor het instellen van een Omgevingsfonds en een Verhuiscompensatie. Het Omgevingsfonds wordt gevuld door een jaarlijkse verplichte bijdrage van nieuw te vestigen bedrijven (waaronder nieuwe windparken) en een vrijwillige bijdrage van de bestaande industrie. Een Verhuiscompensatie stelt omwonenden financieel in de gelegenheid te verhuizen naar een vergelijkbare woning elders. De primaire insteek is het voorkomen van leegloop door verbetering van leefbaarheid door allerhande maatregelen. Maar, in het geval iemand wel wil vertrekken, dan wordt dit financieel mogelijk gemaakt.

Sinds kort is een Stichting Compensatiefonds Energieparken Eemshaven opgericht. Deze stichting beheert en verdeelt compensatiegelden afkomstig van energieparken in de regio Eemshaven. BBE heeft hier geen bemoeienis mee, hoewel er wel twee (ex) leden van BBE in deze stichting zitten. Voor meer informatie zie: https://sce-eemshaven.nl/ In de toekomst kan deze stichting misschien ook nuttig zijn voor het Omgevingsfonds en de Verhuiscompensatie.

Naast bovenvermelde activiteiten zet BBE zich ook in om hinder van nieuwe initiatieven maximaal te voorkomen of te verminderen door het vergunning technisch borgen van o.a.:

a) Transponderverlichting voor nieuw te bouwen windturbines.
b) Fysieke afscherming verlichting in de richting van omwonenden.
c) Toepassing van geluidsabsorberende materialen bedrijfsgebouwen.
d) Een groenblauwe zone van minimaal 400 meter vanaf de bewoning. In deze zone lopen geen elektriciteitskabels of waterstofleidingen.
e) Plaatsing van begroeiing en hoge bomen in de groenblauwe zone gericht op verminderen van zichthinder.
f) Gelijkmatige zonering met aflopende bouwhoogtes in de richting van bewoning van maximaal 25 meter bij de Eemshaven naar maximaal 10 meter bij de grens van de groenblauwe zone.
g) Bij verbreding van N33/N46 toepassen van geluidsarm asfalt, groenstroken en geluidsschermen nabij bewoning.

Het valt niet te verwachten dat we op korte termijn bewonersavonden organiseren. Mocht er aanleiding toe zijn, dan zullen ze uiteraard weer plaatsvinden. We zijn natuurlijk altijd aanspreekbaar bij vragen, suggesties e.d.
bbe.oostpolder@gmail.com
Jaap Kap – 06 21204646 en Ab Reitsma – 06 10251026

Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat onze omgeving leefbaar is en blijft

foto: Linda Scheltens -Lage Trijnweg Spijk (3-11-1024)

Dorpsagenda