Wijkagenten op bezoek bij Ontmoetingsgroep 55+

De wijkagenten waren uitgenodigd om te praten over veiligheid. Dit deden ze aan de hand van filmpjes en het vertellen van bepaalde situaties. De agenten legden de basisprincipes uit van veiligheid aan de deur. Maak gebruik van een deurketting of raam/deurspion. Vraag altijd naar naam en legitimatie. Neem geen pakjes aan als je niets hebt besteld en laat nooit zomaar onbekenden binnen.

Daarna kwam het onderwerp babbeltrucs aan bod. De agenten vertelden verhalen over hoe oplichters zich voordoen als hulpvaardige mensen, en hoe ze zelfs de meest ervaren ouderen soms konden misleiden. Ze gaven ook de tip om regelmatig je sieraden te controleren en foto’s te maken van waardevolle spullen. Noteer ook serienummers.

Vervolgens bespraken de agenten phishing. Ze gaven voorbeelden van hoe oplichters via e-mail en sms proberen om persoonlijke informatie te stelen. De deelnemers kregen praktische tips, zoals het controleren van de afzender en het nooit klikken op verdachte links. Geef ook nooit je pincode. Vraag om privacy bij het pinnen en stel een daglimiet in. Men kan dan maar tot een bepaald bedrag pinnen. Zet je tas nooit los in je rollator, mandje op de fiets of in het winkelwagentje.

Aan het einde van de presentatie werd de vraag gesteld: Wie regelt je financiën als je het zelf niet meer kunt? Wees alert op mensen die ineens ”bevriend” met je willen worden en je vertrouwen willen winnen. Er werd aangegeven dat het belangrijk is om afspraken vast te leggen in een levenstestament. Dit vindt plaats bij de notaris. Na de presentatie was er gelegenheid om vragen te stellen, waar gretig gebruik van werd gemaakt. We zijn zeker wijzer en alerter geworden na deze leerzame middag. We bedanken de politie dan ook hartelijk voor deze informatieve, maar ook gezellige middag!

Ontmoetingsgroep 55+
Ria van Kooten

Dorpsagenda