Bezoek windpark Oostpolder tijdens de Open Energiedag!

Neem een kijkje in een windturbine in de Eemshaven tijdens de Open Energiedag

Aanstaande zaterdag (21 September 2024) is het de landelijke Open Energiedag. Geïnteresseerden zijn van 11.00 uur tot 15.00 uur van harte welkom bij  windpark Oostpolder (nabij de Eemshaven). Windpark Oostpolder is een windpark van energiebedrijf RWE en het collectief Waddenwind. Die dag kunnen bezoekers meer te weten komen over de wereld achter hun stopcontact en thermostaat. Windpark Oostpolder is één van de tientallen projecten verspreid over Nederland die opengesteld worden voor publiek.

Nederland wekt steeds meer energie op uit duurzame energiebronnen. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dat werkt, zoals bij windpark Oostpolder. Dit windpark bestaat uit in totaal 21 windturbines met elk een vermogen van 4,5 MW (megawatt) en is sinds 2021 in bedrijf. Het park produceert per jaar ongeveer net zoveel duurzame elektriciteit als het verbruik van 100.000 huishoudens. RWE en Waddenwind (een collectief van lokale grondeigenaren) hebben het park samen ontwikkeld. In het kantoor van RWE aan de Kwelderweg 3 is tijdens de Open Energiedag een informatiecentrum ingericht waar zowel medewerkers van Waddenwind als RWE aanwezig zijn om toelichting te geven en vragen te beantwoorden over windenergie en het windpark. Denk daarbij aan onderwerpen zoals het project Zwarte Wiek, de verlichting op windparken, slagschaduw en geluid. Met een busje worden bezoekers vanaf het kantoor naar het windpark gebracht voor een kijkje in één van de windturbines van het park. Ook daar zijn medewerkers aanwezig om tekst en uitleg te geven. En om teleurstelling te voorkomen: het is niet toegestaan om in de windturbine naar boven te gaan. Bezoekers kunnen wel ervaren welke uitrusting en materiaal een medewerker moet dragen om boven in de gondel onderhoudswerk uit te mogen voeren…

Bezoekers met een auto kunnen parkeren aan de Kwelderweg ter hoogte van uitkijktoren de Groene Poort. Vandaar is het enkele minuten wandelen naar het kantoor van RWE. Fietsers kunnen hun fiets direct stallen bij het kantoor.

Over de Open Energiedag
De Open Energiedag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met zes brancheorganisaties: NedZero, Holland Solar, Energie Samen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland.

Meer informatie op www.openenergiedag.nl

Maarten Abele
(Perswoordvoerder RWE Benelux)

Dorpsagenda