Midwinterhoorn te horen in Spijk
D’Olde Roop/’n oaldn roop
Het is weer bijna advent tijd en aangezien we sinds vorig jaar een stel rasechte Tukkers in ons dorp hebben, zal er weer het geluid van de midwinterhoorn hoorbaar zijn. Hanny Gerritsen zal met ingang van 3 december (1e advent) tot 6 januari (Driekoningen) haar midwinterhoorn aan de lippen zetten en op diverse plaatsen in ons dorp de klanken van dit oude instrument laten horen.
De geschiedenis van het Midwinterhoornblazen is al zeer oud. En werd eeuwen geleden al veel gebruikt in de minder dicht bevolkte gebieden van Nederland. Vooral aan de oostgrens van ons land, van Noord Nederland en tot in de Achterhoek in Gelderland, was tijdens de adventtijd het geluid van de hoorn te horen. Wat de oorsprong van het midwinterhoornblazen is, is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat het van oorsprong een oeroud gebruik was wat voortkwam uit de angst van de primitieve mens voor de duisternis en zijn demonen geloof. Met het klagende geluid hoopte men de onzichtbare boze geesten te verjagen en tevens de ziekten als pest, koorts, tyfus e.d. Met de komst van het christendom is het gebruik blijven voortbestaan en wordt het gezien als een vreugderoep (d’Olde Roop); als een aankondiging van de geboorte van het kerstkind. Ook werd in de uitgestrektheid van het dunbevolkte oosten en noorden van ons land het geluid van de midwinterhoorn gebruikt om met elkaar in contact te komen. Vandaar dat men nooit samen met anderen op een midwinterhoorn blaast, maar altijd aangeeft met een bepaalde tooncombinatie dat de blazer klaar is met zijn “riedel”. Men wacht dan op bericht van een blazer in de buurt.
Hoe men het ook bekijkt, het is een mooi gebruik op de midwinterhoorn te blazen, vandaar dat het in Twente en de Achterhoek al tot immaterieel erfgoed van Nederland is uitgeroepen.
Hanny en Reyer Gerritsen
foto: Linda Scheltens