Tijdcapsule geplaatst in Torentje van Spiek
De kerk en het ‘torentje van Spiek’ staan momenteel volledig in de steigers voor een grootschalige restauratie. Je kunt hierdoor op plekken komen waar normaal gesproken niemand komt. Hier gaan we op een bijzondere manier gebruik van maken. Op dinsdag 18 mei gingen leerlingen van Kindcentrum ’t Maar helemaal boven in de toren een goed gevulde tijdcapsule verbergen.
Inhoud tijdcapsule
De tijdcapsule, een kistje bekleed met lood, bevat herinneringen aan deze tijd, en wat een bijzondere tijd is het! De groepen zijn de afgelopen weken met een aantal thema’s aan de slag gegaan en hebben werkstukjes gemaakt die in de capsule komen.
- De kleuters en groep 3 haalden inspiratie uit de verhuizing van de oude naar de nieuwe school afgelopen jaar. De school zit in het nieuwste gebouw van het dorp en gaat op bezoek bij het oudste gebouw van het dorp.
- Groep 4 en 5 richten zich op de situatie rond het coronavirus. Ze maken een verslag van hoe het vorig jaar was met thuisonderwijs, en hoe het nu is.
- Groep 6, 7 en 8 werpen een blik op de toekomst. Hoe ziet het er over vijftig jaar uit op school en bij de kerk? Ze kijken ook even terug, hoe was het vijftig jaar geleden?
- Elke groep maakte daarnaast ook nog een uitgebreid dagverslag: hoe ziet een schooldag eruit in 2021?
Iedere groep nam zijn eigen werkjes mee en plaatste deze in de capsule. Groep 8 was erbij toen het kistje werd dichtgemaakt. De tijdcapsule werd in de toren geplaatst, in een dubbel plafond. Het ‘torentje van Spiek’ is ongeveer 30 meter hoog en staat momenteel in de steigers. Nu kunnen we er dus bij, maar normaal gesproken komt daar niemand. Voor de zekerheid plaatsten we ook nog een bordje op de met lood dichtgemaakte plek: ‘pas na 100 jaar (of later) openen’.
Programma
Alle leerlingen van groep 1 tot en met 8 deden mee. Omdat de klassen niet allemaal tegelijk aan de slag konden in de kerk (in verband met corona), was er een dagprogramma gemaakt van ’s ochtends vroeg tot het einde van de schooldag. De kleuters gingen eerst, groep 8 als laatst.
Alle leerlingen kregen een rondleiding in en rond de kerk. Bij de restauratie wordt vrijwel al het pleisterwerk aan de binnen en buitenkant van de kerk vernieuwd. Dit betekent dat de oude, middeleeuwse bakstenen even blootgelegd zijn. Hiermee kijk je als het ware eeuwen terug in de tijd. De bouwers hebben ook romaanse ramen ontdekt, die later dichtgemetseld zijn. Doordat er muurankers te zien zijn, is het goed voor te stellen hoe de kerk bouwkundig in elkaar zit. Tijdens het bezoek werd er gewoon doorgewerkt, dus alle leerlingen droegen een helm.
Stichting Oude Groninger Kerken zorgt sinds de overdracht in 2014 voor de kerk van Spijk met het karakteristieke ‘torentje van Spiek’. Binnen onze stichting is educatie een belangrijk speerpunt. Daarom initiëren we graag dit soort projecten. Op deze manier willen wij ons erfgoed op een interessante en leuke manier onder de aandacht brengen bij kinderen.
*Bron SOGK
Foto’s: Linda Scheltens en Jan Hazeveld