Te gast in de brandweerkazerne
Als we volgens het boekje zouden werken dan zitten onze clubavonden er op. Op de laatste bestuursvergadering zijn we het seizoen na gelopen. Waren er flops? Nee, niet dat je kunt zeggen. Tops? Ja, er waren hele goede avonden. Daar hoort ook de clubavond van 17 april bij.
We waren te gast in de brandweerkazerne. Eén van de bevelvoerders, Joost v.d. Woude ontving ons. Het korps Bierum heeft als specialisatie “Gevaarlijk stoffen”. Het korps telt 15 personen ( 12 mn en 3 vr). Daarvan zijn 3 bevelvoerder, 5 chauffeurs, 5 verkenners gevaarlijk stoffen. Men rukt 30 – 40 keer per jaar uit en ze hebben 30 oefenavonden.
Voor een brand is nodig: zuurstof, brandstof en temperatuur. Aan de hand van een filmpje zien we hoe snel het vuur zich uitbreidt en de temperatuur stijgt tot een dodelijke hitte. Daarom moet men er voor zorgen dat bij brand men binnen de eerste 3 minuten de woning verlaat. En dan pas 112 bellen. Maar als het in de nacht gebeurt moet je natuurlijk niet eerst de sleutels van de buitendeur moeten zoeken, of van alles aan kant moeten zetten. Dan nog iets: ’s nachts slapen je meeste zintuigen ook, behalve je gehoor. Daarom is een rookmelder op een plek dicht bij je slaapkamer van levensbelang. En die rookmelder moet je ook elke maand testen. Voor ons ouderen is dat moeilijk omdat we niet op stoelen en trapjes mogen staan. Maar het kan met een bezem. Dhr. V.d. Woude heeft voor ons allemaal een hele lange schoenlepel met een knopje. Hiermee kunnen wij de rookmelder testen. Zelf heb ik al jaren een rookmelder. Als de batterij bijna leeg is gaat hij piepen en dan meestal ’s nachts. Ik had al een nieuwe batterij, maar hij had nog niet gepiept. Maar toch.. na het bezoek aan de brandweer kazerne, laat ik die schoenlepel maar eens gebruiken. Maar geen geluid. Doodse stilte…Heb ik mij een paar jaar veilig gevoeld met een melder die het niet meer deed. Raar, die ene nacht zonder, het sliep niet lekker. Brand heeft zuurstof nodig. Sluit voor het slapen gaan alle binnendeuren. We hebben natuurlijk ook nog de wagen bekeken. En wat mij verbaast: bij een melding kan men al na een paar minuten uitrijden. Zo snel zijn de beschikbare mensen ter plaatse. Na een brand, na het bevrijden van slachtoffers uit een autowrak is er altijd het “van je afpraten”.
Op 1 mei breekt het fietsseizoen aan. Dames die lid zijn van de club, maar ook niet leden zijn welkom. We fietsen dan ongeveer 20 km. Verzamelen, elke dinsdagavond bij de Bieb om 19.00 uur. We zien wel wie er zijn.
Het echte einde van het clubseizoen 2017-2018 is op 15 mei met een high tea. De eerste clubavond in het nieuwe seizoen 2018-2019 is op 11 september. De activiteitencommissie organiseert op 23 juni een bezoek aan Ennemaborg en een bezoektuin Tuinfleur. Dit bij voldoende deelname en genoeg auto’s om de dames te vervoeren.
Namens het bestuur van eerst “Vrouwen van NU, afd Spijk” en sinds 1 januari namens “Vrouwen voor elkaar, met elkaar” mocht ik de stukjes schrijven in Terptips en nu op Spijk.net. Ik zet er een punt achter. In mijn hoofd klinkt het lied “Als hier op aarde mijn werk is gedaan…” nu dat is nog niet zo , maar wel mijn werk in het bestuur.
Wike Spoelstra-Postmus,
secretaris