Programmaplan scholen gemeente Delfzijl
persbericht
13 april 2016
Programmaplan scholen gemeente Delfzijl
De komende vijf jaar zullen alle scholen in de gemeente Delfzijl verder aardbevingsbestendig worden gemaakt. De gemeente Delfzijl, de schoolbesturen en de kinderopvang hebben daarover in principe overeenstemming bereikt. Deze week wordt een plan voor de hele gemeente gepresenteerd. Wethouder Jan Menninga van de gemeente Delfzijl: ‘Dit plan is ontstaan in een zorgvuldig proces dat we in goede harmonie met alle partijen hebben doorlopen.’
Primair onderwijs
In totaliteit zullen er drie nieuwe scholen worden gebouwd, in Wagenborgen, Spijk en Delfzijl-West. De volgende scholen zullen worden versterkt: Hiliglo in Holwierde, Windroos en Het Baken in Delfzijl. Ook de scholen Farmsumerborg in Farmsum en de Woldrakkers in Woldendorp zullen worden versterkt, maar bij deze scholen zal ook worden onderzocht of (tijdelijke) nieuwbouw hiervoor een optie is. Tijdens de versterking kunnen de kinderen niet in hun school blijven. Hiervoor zal een tijdelijke school worden ingericht. Ten slotte zal er voor de brede school Tuikwerd en brede school Noord nader onderzoek worden gedaan. Wethouder Menninga: ‘De krimp van de scholen is een ingrijpende ontwikkeling voor alle scholen, ouders en kinderen. Door de aardbevingen is alles in een versnelling gekomen maar biedt ook kansen. Met dit plan willen we die kansen benutten.’
Voortgezet onderwijs
De school voor Energy en Maritime van het Noorderpoort zal worden versterkt. Het Eemsdeltacollege zal in samenwerking met het Noorderpoort en de gemeente Appingedam en Delfzijl een onderzoek starten naar de mogelijke samenwerking tussen de onderwijsinstellingen en de locaties in beide gemeenten. De vestiging Woldendorp van het Dollardcollege is niet onderzocht.
Het gepresenteerde programmaplan volgt op de in kaart gebrachte noodzakelijke ingrepen om de huidige schoolgebouwen aardbevingsbestendig te maken. De partijen stellen voor nu niet alle scholen te versterken, maar voor bepaalde scholen in plaats daarvan te kiezen voor nieuwbouw. Op die manier worden de scholen en kinderopvanglocaties niet alleen aardbevingsbestendig, maar ook klaargemaakt voor de toekomst.
Extra geld nodig
De kosten voor het aardbevingsbestendig maken van de scholen, evenals voor het inrichten van de tijdelijke school als dat nodig is worden gedragen door de NAM. Niet alle kosten kunnen gedekt worden uit de bijdrage van de NAM. Met name het geld dat nodig is om de scholen duurzaam, energiezuinig en ook verder volledig toekomstbestendig te maken is nog niet toegezegd. De Nationaal Coördinator Groningen is over de vergoeding van deze kosten in gesprek met de regering. Wethouder Jan Menninga: ‘Extra geld van de regering is nodig om nieuwe, duurzame en toekomstbestendige scholen te bouwen. Op deze manier geven we een impuls aan de kwaliteit van het onderwijs in onze gemeente voor de komende decennia’.
In de komende maanden zullen de gemeente, het bestuur van de kinderopvang en de schoolbesturen over de plannen in gesprek gaan met hun achterban.
Andere aardbevingsgemeenten
In alle negen aardbevingsgemeenten wordt gewerkt aan plannen hoe de inrichting van de onderwijslocaties en locaties voort kinderopvang voor de toekomst het beste georganiseerd kan worden. Per gemeente zijn en zullende komende periode programmaplannen bekend gemaakt worden.
Meer informatie is verkrijgbaar via team communicatie gemeente Delfzijl, Tiny Smit, telefoonnummer (0596) 63 91 29, e-mail: jd.smit@delfzijl.nl.
Een gedeelte uit het verkort programmaplan scholen gemeente Delfzijl over de scholen in Spijk:
Spijk en Holwierde
In Spijk en Holwierde zijn nu nog in totaal drie basisscholen. Spijk kent een openbare basisschool Fiepko Coolman (Marenland) en een christelijke basisschool De Burcht (Noordkwartier). In Holwierde zit een openbare basisschool: Hiliglo (Marenland).
De wens is om de scholen in Spijk samen te voegen tot een kindvoorziening in Spijk. Hiliglo in Holwierde wordt bouwkundig versterkt.
Nieuwbouw
Voor het ontwikkelen van het nieuwe kindcentrum in Spijk zijn de eerste stappen al gezet onder regie van de Gemeente. Er ligt een plan van aanpak en een aanzet voor het programma van eisen. Er komt nieuwe huisvesting voor Fiepko Coolman en De Burcht. Op dit moment wordt locatiekeuze voorbereid. Het is mogelijk de nieuwbouw ter plekke van de Fiepko Coolman te realiseren, maar er wordt ook een andere locatie onderzocht.