Uw gasrekening meer dan gehalveerd
Op 20 april 2010 vond er een explosie plaats op het half-afzinkbare platform Deep Water Horizon. Dit boorplatform werd geleased door oliemaatschappij BP. Er waren 11 doden te betreuren en 17 gewonden. Als gevolg van de explosie ontstond er brand, zonk het platform en brak de boorstang. Een enorme hoeveelheid ruwe olie kwam in het Amerikaanse gedeelte van de Golf van Mexico terecht.
Aan schadevergoedingen, claims en opruimkosten moest BP het astronomische bedrag van 54 miljard Dollar betalen (53 miljard Euro) De Amerikaanse rechtelijke macht, maar ook de Amerikaanse overheid hebben er alles aangedaan dat de getroffenen, kustbewoners, vissers en anderen, ruimhartig door BP werden gecompenseerd. Deze gigantische schadeloosstellingen hebben niet tot het faillissement van oliemaatschappij BP geleid.
Shell en Exxon Mobile, de enig aandeelhouders van de NAM, zijn elk grotere bedrijven dan BP. Shell is het grootste bedrijf ter wereld en Exxon Mobile volgt op de tweede plaats.
Deze week stonden de kranten weer vol met berichten over de NAM.
–Advocaten van Advocatenkantoor de Haan verweten de NAM traineren en het voor zich uitschuiven van problemen van de bewoners van het aardbevingsgebied. Op de allerlaatste dag tekende de NAM beroep aan tegen de uitspraak van de rechter, waarin de NAM wordt verplicht huiseigenaren te compenseren voor de waardedaling van hun huis, ongeacht of dit verkocht is of niet.
–Deze week werd ook bekend, dat uit onderzoek door Arcadis is gebleken, dat schade aan huizen aan de rand van het aardbevingsgebied, geen causaal verband houdt met de aardgaswinning. Opdrachtgever voor het onderzoek, u raadt het al, de NAM. U weet wel, de slager keurt zijn eigen vlees. Burgemeesters en Kamerleden reageren furieus op het onderzoek.
Het is toch voor ons simpele zielen niet te begrijpen, dat de twee grootste ondernemingen ter wereld er alles aan doen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Dit, terwijl ze wel de mond vol hebben van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De topmedewerkers van deze bedrijven dienen kennelijk maar één belang en dat is het belang van de aandeelhouders. Volgens de jaarrekening van Shell over het jaar 2014, keerde het bedrijf 15 miljard Dollar dividend uit aan de aandeelhouders.
Het is in de resultaten van deze mega-ondernemingen waarschijnlijk nauwelijks waarneembaar wanneer deze oliemaatschappijen de bewoners van het aardbevingsgebied een fikse reductie geven op hun gasrekening. Het gemiddelde aardgasverbruik per huishouden bedraagt 1600 mᶾ per jaar. Als compensatie en als blijk van goede wil, is het toch alleszins redelijk dat de eerste 1000 mᶾ aardgas per jaar en per huishouden, kosteloos worden verstrekt.
Het is de hoogste tijd, dat in navolging van Amerika, de rechtelijke macht en de overheid, Shell en Exxon Mobile dwingen, de slachtoffers van de aardgaswinning ruimhartig en fair te compenseren.
Leuk bedacht, we blijven dromen… Ik zie het vooralsnog niet gebeuren!
Dagberd Duck zwemt ook in zijn berg met geld, daar ging ook niets van af.
Dus droom, hoop en werkelijkheid liggen ver uit elkaar.
Ben
Op mijn column zijn twee reacties binnengekomen, één van Onne en één van Ben. Beiden behoren tot de vaste reactiemannen op mijn verhaaltjes. De “weloverwogen en diep doordachte reacties”, komen niet veel verder dan “droom jij maar lekker verder”, het heeft toch allemaal geen zin. Het zijn nu juist dit soort reacties waar de veroorzakers van de aardbevingsellende van smullen.
Als Ben en Onne mijn column nou terdege hadden gelezen, dan hadden ze juist kunnen zien, dat in het geval van BP in de Golf van Mexico, er wel behoorlijke schadevergoedingen zijn uitgekeerd.
Ola, ik heb niet gezegd die JIJ lekker mag blijven dromen, ik heb gezegd “we blijven dromen”. Het was zeker niet bedoeld als kritiek op jouw column, integendeel. Mijn opmerking was sarcastisch bedoeld, aangezien de NAM gewoon doorgaat met hun dingetje, namelijk het masseren van hun aandeelhouders…
Wij kunnen hier in Groningen als zijnde wingewest piepen wat we willen, zolang de overheid de NAM een hand boven het hoofd houdt en niet dwingt tot betalen, zie ik het niet gebeuren. En wij leven hier niet in de US of A, waar er goud geld met schadezaken wordt verdient…
Daar had ik nog aan toe willen voegen dat zolang het zo kan zijn dat de opdrachtgever en onderzoeker met elkaar verstrengeld zijn, de kansen ook behoorlijk klein zijn dat er überhaupt schot in de zaak komt…
Tot slot: ik heb toch even met een glimlach over je opmerkingen nagedacht, en laten we onszelf nou niet al te serieus nemen… Het is niet alsof de NAM met angst en beven jouw column tot zich neemt, als dat al het geval is… En volgens mij willen we ook geen John Lantingetjes doen…
Dit alles gelezen te hebben, kom ik tot de conclusie dat het bewuste column wederom een mogelijke vete worst word voor gehouden. Willen we van die worst eten zullen we echt massaal van wad tot aan dollar toe in actie moeten komen. Hierbij hoeft niets uitgesloten te worden, denk ook eens aan de acties van de politie, dit gebeurde zelf met voertuigen van het rijk met snelheden die absoluut niet op een snelweg past. Piet-Jan zolang er niet massaal actie word gevoerd komt er geen snars van terecht en blijven we braaf ons gas betalen vanaf de eerste moment dat er gas.door de meter gaat.
Ben