tafel in de rui
In het blog dat Jacques Wallalage, voorzitter van de Dialoogtafel schrijft, vond ik het volgende artikel:
Piet-Jan Schalk
Zowel in de samenstelling van de Tafel als in de werkwijze dienen zich veranderingen aan. Allereerst omdat enkele leden van de Tafel er mee op moesten houden.
De een omdat hij niet meer werkt voor de organisatie, die hem indertijd voordroeg (Siegbert van der Velde ), de ander omdat hij de hoeveelheid tijd die het werk voor de Tafel kost niet meer kon combineren met zijn werk als ondernemer ( Harald Binnekamp). Dan zijn er nog de gedeputeerde (William Moorlag) die plaats maakte voor zijn opvolger, de vertrekkende burgemeester (Emme Groot) en de man van de kerken (Peter Breukink) die het stokje overdroeg aan een vertegenwoordiger van een andere organisatie binnen het erfgoed.
De discussie over de werkwijze gaat niet over personen, maar over ingrijpende veranderingen die zich – mede op aandrang van de Tafel – in aardbevingsland voltrekken. Van het begin af aan hebben de maatschappelijke organisaties aan Tafel sterk bepleit dat niet de NAM de regie zou moeten voeren over herstel en versterken.
Ongeluk
Allereerst om principiële redenen: wie zou na een aanrijding accepteren dat diegene die schuld heeft aan het ongeluk ook zou kunnen bepalen hoeveel schade er wordt vergoed ? En daarnaast is de NAM een private onderneming, die heel goed is in gas en olie uit de grond halen, maar schade afwikkelen is toch echt een ander vak.
We willen vanuit de regio bovendien de minister kunnen aanspreken op de manier waarop de schade wordt aangepakt. De staat geeft de vergunning voor gaswinning en behoort als overheid de zorg voor de inwoners van dit gebied niet aan een private onderneming over te laten. Het heeft lang geduurd voor dat kwartje viel, maar uiteindelijk hebben de overheden afgesproken dat er een overheidsdienst komt en inmiddels gaat Hans Alders aan het werk als Nationaal Coördinator Groningen.
Op dit moment zitten gemeenten, provincie , rijk en Nam aan de Dialoogtafel. Het ligt voor de hand dat straks de maatschappelijke organisaties aan Tafel vooral spreken met Hans Alders, die leiding geeft aan de overheidsdienst. En de vraag is dan: Kan de Nationaal Coördinator dan niet aan Tafel ook namens alle overheden spreken? En nog zo’n vraag: Als de regieverantwoordelijkheid van de NAM overgaat op de Nationaal Coördinator wat is dan de positie van de NAM aan Tafel?
We gaan de komende weken deze vragen grondig uitzoeken. Eind juni komt bovendien de onafhankelijke evaluatie van het eerste jaar van de Tafel, alle plussen en minnen worden nu door de Rijksuniversiteit grondig onderzocht. We hebben de onderzoekers ook gevraagd te adviseren wat de beste manier is om verder te gaan. Met die evaluatie op tafel en de Nationaal Coördinator als onze eerste gesprekspartner gaan we die discussie open in. Maar een tikkie in de rui zijn we wel.
Jacques Wallage.