Het werk van……………….Piet Ruzius

Naam. Piet Ruzius
Adres. Mevr. Evers-Dijkhuizenlaan
Leeftijd. 54

Waar werk je?
Ik werk als contractor bij Atlas Energy en ben gedetacheerd bij Total. Ik werk op een productieplatform op de Noordzee.

Wat voor platform is dat en wat wordt er gewonnen?
Ik werk op twee verschillende eilanden. De K5P en de K6P. De eilanden liggen 130 mijl uit de kust boven Den Helder. Wij produceren daar aardgas. Het gas wordt via pijpleidingen getransporteerd naar Noord Gas Transport aan de kust bij Uithuizen.

Met hoeveel mensen werken jullie op de eilanden?
Wij zijn met respectievelijk 10 en 12 man op de productieplatforms. Daarbij is per eiland ook een kok en een steward.

Wat zijn je werktijden?
Ik ben 14 dagen op en 21 dagen af. We beginnen om 7.30 uur en stoppen om 19.30 uur.

Hoe breng je je vrije tijd door en beschik je over een eigen hut?
In principe heb ik een eigen hut. Soms is er onderhoudspersoneel, dan moet ik mijn hut weleens met iemand anders delen. Op het eiland is een recreatiezaal met televisie, games en de mogelijkheid om een boek te lezen. Daarnaast is er nog een gym met veel fitnessapparaten.

Je hebt meerdere functies, noem er eens een aantal.
Mijn hoofdfunctie is kraanmachinist en ik ben verantwoordelijk voor de logistiek. Daarnaast ben ik Fire Team Leader. Ook ben ik Helicopter Landing Officer en leider van het Rescue Team.

Wat zijn de gevaren van het werken op een productie eiland?
Het gas wordt onder grote druk gewonnen. Er is dus altijd de kans op lekkages. In de verblijven wordt een overdruk gecreëerd, daar kan dus geen gas binnendringen. Buiten wordt gewerkt met explosievrij materiaal. De foto’s die bij dit interview zijn geplaatst, zijn gemaakt met een speciaal vonkvrij fototoestel.

Wat wordt er verder op het gebied van veiligheid gedaan?
Eenmaal per jaar wordt er met het hele team een scenariotraining gehouden. Hierin worden mogelijke calamiteiten nagebootst. Daarnaast houden we iedere week een veiligheidsoefening.

Jullie moeten in een zwembad trainen in een helikopter die over de kop gaat en zinkt. Vond je dat beangstigend?
Zelf heb ik er geen angst voor. Er zijn wel collega’s die het allesbehalve prettig vinden.

Hoeveel gas produceren jullie?
Tussen de 8 en 9 miljoen kubieke meter per dag per eiland.

Wat voor werk heb je hiervoor gedaan?
Toen was ik kraanmachinist op een torenkraan. Daarnaast heb ik veel op scheepswerven gewerkt als lasser.

Wat zijn de leuke dingen van je werk?
Ik vind het fantastisch om op zee te zijn. Het werk is erg afwisselend en uitdagend. De ruimte op het platform is beperkt. Wanneer ik een schip moet lossen, dan is het belangrijk dat ik de goederen dusdanig plaats, dat er veilig gewerkt kan worden.

Wat zijn de minder leuke dingen van je werk?
Vanaf de wal sturen ze weleens containers die met een heftruck zijn geladen. Wij hebben geen heftruck op het eiland, dus we moeten maar zien hoe we de zaak lossen.

Wanneer kunnen we in Groningen de eerste tsunami verwachten als gevolg van de gaswinning op zee?
Natuurlijk zal er ook bodembeweging op zee zijn. Dit heeft echter geen gevolg voor het vaste land. Er liggen op de zeebodem veel leidingen. Met deze pijpen is nog nooit iets gebeurd als gevolg van bodembeweging.

Op 28 oktober hadden we een zeer zware storm. Hoe was het toen op zee?
We hadden een rustige dag want we mochten niet naar buiten. Het gevaar voor omvallende of omwaaiende zaken was te groot. Het eiland staat dan wel flink te schudden en te rammelen.

Heb je weleens een hilarisch voorval meegemaakt?
Er zijn onbemande eilanden op zee, die worden satellieten genoemd. Als er onderhoud aan deze platforms moet plaatsvinden, wordt een onderhoudsploeg met een helikopter aan boord gebracht. Een poos geleden is een helikopter op een verkeerd eiland geland. Nadat de helikopter weggevlogen was, kwamen de mannen erachter, dat ze niet op het juiste eiland zaten. Het was ook nog eens een eiland van een andere oliemaatschappij. Uiteraard konden ze nergens naar binnen en ze konden ook geen contact opnemen met de buitenwacht.

Bedankt voor het interview en veel succes met je werk.
Piet-Jan Schalk

Dorpsagenda